Naša spletna stran uporablja piškotke, da bolje deluje. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?

plavanje

Na glavno stran

Učenje osnovnih plavalnih tehnik, nadvodnih obratov in osnovnega skoka na glavo v vodo

Spoštovani uporabniki!

Gradivo spletne strani Začetno učenje plavanja predstavlja slikovno dopolnitev poglavij o plavalnih tehnikah, obratih in skokih v vodo ter o metodiki začetnega učenja plavanja učbenika Plavanje, Učenje iz leta 2002. V njem so dr. Venceslav Kapus in njegovi sodelavci predstavili doktrino učenja plavanja v Sloveniji na začetku novega tisočletja. Začetno učenje plavanja ali oplavanjevanje neplavalcev pri nas običajno poteka na dveh ravneh. Na spletni strani je predstavljena le druga raven, torej učenje osnovnih plavalnih tehnik, nadvodnih obratov ter osnovnega skoka na glavo v vodo. Pripravo podobnega gradiva o prilagajanju na vodo, ki je sicer prva in začetna raven učenja plavanja, načrtujemo v bližnji prihodnosti.


Ko je učenec prilagojen na vodo, torej zna sproščeno drseti na vodni gladini, ga začnemo učiti plavalnih tehnik, skokov v vodo in obratov. Učenje teh elementov poteka postopno na treh različnih ravneh osvojenosti gibanj v okviru programov začetne, nadaljevalne in tekmovalne šole plavanja. V procesu učenja plavalni začetnik torej najprej spozna osnovne plavalne tehnike, nadvodne obrate in osnovni skok na glavo v vodo. Njihov glavni namen je z enostavnimi in nezapletenimi gibi omogočiti učencu obdržanje na vodni gladini, enostavno obračanje in varno skakanje v vodo. Za plavalnega začetnika so najprimernejše tri osnovne plavalne tehnike: kravl, prsno in hrbtno. Metodični postopki njihovega učenja so predstavljeni s filmskimi posnetki vaj (in s kratkimi opozorili za njihovo pravilno izvedbo), ki si sledijo v skladu z didaktičnimi principi, od lažjega k težjemu, od enostavnega k sestavljenemu, od znanega k neznanemu…

ucenje_tehnik

Učenje plavalnih tehnik

Učenje vseh treh osnovnih plavalnih tehnik poteka podobno in sicer od učenja položaja telesa preko učenja udarce, zaveslajev in usklajenega gibanja glave ter dihanja do učenja celotne koordinacije. Pravilno gibanje začnemo učiti na kopnem in nadaljujemo v vodi do končnega plavanja brez dodatne pomoči. Podobni ideji sledijo tudi metodični postopki učenja nadvodnih obratov ter skokov na noge in na glavo v vodo. Glede na izkušnje, smo vaje metodičnih postopkov razdelil na osnovne in dopolnilne. Prve so tiste temeljne, ki večji del učne skupine običajno pripeljejo do ciljnega znanja, dopolnilne pa so namenjene tistim učencem, ki kljub predelavi osnovnih vaj, niso osvojili ciljnega znanja. Seveda takšna razdelitev ni nujna in obvezna za vse. Poti, ki se jih učitelji poslužujemo do končnega cilja, torej do pravilnega, učinkovitega in varnega plavanja, je namreč mnogo, običajno toliko kot imamo učencev v skupini.

Spletna stran je šele na začetku svojega razvoja. Ideja je bila narediti spletno stran, ki je živa ter se sproti prilagaja in dopolnjuje z novimi vajami. Vaše pohvale, kritike in pripombe bodo zelo dobrodošle. Vzeli jih resno in jih skušali tudi upoštevati.

Vsa gradiva spletne strani so avtorsko delo, torej so filmski posnetki in besedila predmet avtorske zaščite ter drugih oblik zaščite intelektualne lastnine. Gradivo se lahko uporablja le neposredno s same spletne strani. Ker je njena zasnova celostna z jasno predstavljeno idejo, reproduciranje posameznih delov, bodisi filmskih posnetkov ali besedila, brez pisnega dovoljenja avtorjev ni dovoljeno.

Avtorji verjamemo, da bodo spletno stran Začetno učenje plavanja sprejela športna in šolska okolja, pa tudi drugi (zlasti starši, brez katerih si odpravljanja plavalnega neznanja ni mogoče zamišljati). Spletna stran je tako namenjena VSEM tistim, ki učimo plavati neplavalce. To so lahko že naše hčerke in sinovi ali pa učenci različnih starosti, ki v začetnih tečajih prvič spoznavajo upor vode ob izvajanju plavalnih udarcev in zaveslajev. Seveda lahko z njeno pomočjo izpopolnimo tudi lastno plavalno znanje, do stopnje, da bo naše plavanje sproščeno, ekonomično, učinkovito in varno. Pri iskanju ustreznega študijskega gradiva lahko spletno stran uporabijo tudi vse institucije, ki izobražujejo in usposabljajo strokovni kader za učenje plavanja, kot so Univerza v Ljubljani (Fakulteta za šport, Pedagoška fakulteta), Univerza v Mariboru (Pedagoška fakulteta), Univerza na Primorskem (Pedagoška fakulteta) in Plavalna zveza Slovenije.

Za konec se zahvaljujemo vsem, ki so z veliko znanja, izkušenj in dobre volje pripomogli k uresničitvi tega projekta. Posebej bi izpostavili demonstratorja Žano Štirn in Jošta Suhadolca, dva mlada, perspektivna slovenska plavalca, ki sta zelo dobro znala pokazati tisto, kar smo želeli.


dr. Jernej Kapus
e-mail: nejc.kapus@fsp.uni-lj.si

 

Projekt izdelave spletne strani Začetno učenje plavanja je finančno podprla Fundacija za šport.

logo